Manon Clement’s Blog

Avonturen van een pril bestaan.

Get set, Ready, GO !!!!!

Voila, ’t is rond. De projecten die gestart zijn  begin augustus beginnen hun vruchten te dragen in de praktijk ! De H1N1 vaccinaties zijn vandaag in België begonnen. Dit is zonder twijfel een snelheidsrecord ! Het vaccin dat in België wordt toegediend (Pandemrix TM) ging pas in klinisch onderzoek vanaf eind augustus. Hiermee rekening houdend kan je stellen dat binnen een tijdsvenster van anderhalve maand de evaluatie van zowel de veiligheid als de immunogeniciteit van een nieuw vaccin werd uitgevoerd. Als je er rekening mee houdt dat de vaccin “strain” (dit is de template waarop het vaccin kon worden ontwikkeld, zeg maar het virus waartegen het vaccin werd ontwikkeld) beschikbaar kwamen in mei dan werd van “niks” een veilig en werkzaam vaccin ontwikkeld, geproduceerd, geevalueerd en ter beschikking gesteld op een periode van 5 maand. Dit is een absoluut record, mede te danken aan het voorbereidend werk in het kader van het vaccin naar vogelgriep (H5N1).

Dikke pluim op het achterwerk van eenieder die daaraan meewerkte ! En ja mijn “gat” zit daar ook ergens tussen ja. (Ik werd trouwens ook pas vandaag gevaccineerd). Ergens hoop ik dan dat de vooroordelen die bestaan tegen de pharma industrie een beetje tanen. Ok, ze gaan er niet armer van worden, maar het is dankzij de enorme machinerie die binnen deze industrie bestaat en het miljarden verslindend onderzoek dat door hun wordt uitgevoerd of gesponsord dat dit mogelijk was. Toch wel tijd voor een beetje positieve berichtgeving mijn gedacht…

En als u nu denkt, tijd voor een beetje kalmte ? Neen dus, nu begint de periode van surveillance van het geneesmiddel. Duizenden mensen die werden en zullen worden gevaccineerd worden opgevolgd. EN ja dit opnieuw door de pharma industrie. En dit heeft geen positief effect op hun verkoopcijfers. De bestellingen voor de H1N1 vaccins werden trouwens reeds maanden geleden afgesloten.

Advertenties

oktober 20, 2009 - Posted by | Uncategorized | , , , , ,

Nog geen reacties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: