Manon Clement’s Blog

Avonturen van een pril bestaan.

Schaarste

Kent u studio 1? Kent u Extra Time ? De programma’s op de VRT maar van Belgacom TV die week na week verslag uitbrengen van de belgische jupiler pro league wedstrijden ? Ja ? Ok, dan kunnen we verder.

Kent u ook sporza ? De TV-sportzender van de VRT ? Alsook de radio-sportzender van de VRT ? Ja ? OK, dan kunnen we opnieuw verder.

Indien u op beide vragen hierboven positief hebt geantwoord dan kent u ook Peter Vandenbempt. Peter is een sportverslaggever die na enkele jaren als redacteur bij voetbalmagazine te hebben gewerkt de BRTn vervoegde om aldaar radio- maar recentelijker ook tv verslaggeving te verzorgen bij voetbalwedstrijden. En, inderdaad dat deed hij niet slecht. Toch een stuk beter dan de jongelingen die na de generatie De Saedeleer het initieel uitvoerden. Tot zo ver het positieve nieuws. Het probleem met mensen die te snel doorgroeien is dat ze al snel naast de schoenen gaan lopen, in dit geval zelfs buiten de lijnen (van het voetbalveld). Onze Peter heeft onder invloed van het succes een hardnekkig trekje gekregen. Daar waar journalistiek vooral dient te worden genuttigd als bron van informatie, en bij definitie de taak van een journalist dus het verdelen is van deze informatie, heeft Peter daar een nieuwe functie omschrijving item aan  toegevoegd. Deze nieuwe functie luidt : Zeg eerst de mening van de journalist, check dan deze van de ondervraagde en indien niet overeenkomstig maak dan de ondervraagde persoon belachelijk want uw (die van de journalist) mening is uiteraard de enige juiste.

Laten we even aannemen dat de mening van de journalist in deze juist mogen zijn (wat twijfelachtig is). De eerste vraag die zich stelt is of het niet aan de kijker/luisteraar is om zelf te evalueren in hoeverre hij in deze mening (ondervraagde) kan meegaan. De tweede vraag is of de kijker/luisteraar enige interesse heeft in en bij het evalueren van de ondervraagde zijn antwoord nut heeft aan de mening van iemand die, akkoord sinds enige tijd actief is binnen de sportjournalistiek ? De derde maar daarom niet minder belangrijke vraag luidt : welke meerwaarde hebben de sarcastische of ironische opmerkingen van de journalist bij dit alles ? Kijken we naar een infoprogramma of kijken we naar de muppets ?

De voorbeelden zijn legio, maar het interview in “Extra Time” van de bondsvoorzitter was sprekend. Akkoord, de man zat de grootste onzin uit te kramen. Maar mijnheer Vandenbempt uw taak is niet veroordelen. U stelde de juiste vragen, maar het zuchten, geïrriteerd wegkijken en ongepast lachen hoort niet voor iemand in uw functie. Helemaal niet. De stunt die u daar uitvoert hoort thuis in een opiniestuk, en column, maar niet in een informatieprogramma ! U maakt een zware fout, meestal zijn dit beginners fouten, bij u echter zit de oorzaak wellicht dieper en is deze niet langer corrigeerbaar. Ach en dit was slechts één van de vele voorbeelden. Enige mogelijkheid is dat de opdrachtgever van dit programma u hiertoe aanspoort om het, laat ik het “entertainmentsniveau” noemen, op te krikken. In dit laatste geval vervalt al het hierboven gestelde.

Ik ben er trouwens bijna zeker van dat iemand met uw ego (probleem) zeker zichzelf “googelt” en ben er dus gerust in dat deze boodschap u zal bereiken. Dus daarom

Met vriendelijke groeten,

Advertenties

februari 15, 2010 - Posted by | Uncategorized | , , ,

Nog geen reacties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: